Dexter køer - hvorfor lige dem?

På Hesselbjerggaard har vi Dexter kødkvæg. Og om sommeren har vi ungdyr fra Per Thomassen som afgræsser nogle af engene. Disse dyr er alm sortbrogede, eller Holsteiner. Vi har Dexter kvæg af en række forskellige grunde.

  • Fordi de er relativt små og derfor gode til af afgræsse de våde enge mod Svogerslev Sø og Kornerup Å. En stor Herford eller Angus ville synke lige i, og dermed kun får det græs som er lige i nærheden. Så Dexter er gode til at lave våde enge og dermed naturpleje.
  • Det er en gammel race. Kødet er mørkt, fiberne korte hvorfor kødkvaliteten er helt i top. Dexter bøffer vinder ofte i smagskonkurrencer. Som det fremgår af det efterfølgende historiske afsnit, så er Dexter kvæg meget gammelt, og dermed ikke så avlet til størrelse og vækst, som de fleste kødkvægsracer er det. Sagnlandet i Lejre har også Dexter, og det er fordi, de er det nærmeste, vi kommer jernalderkøer, siger de. De kan sammenligne knogler fra mosefund med nulevende køers knogler.
  • De er robuste og nøjsomme. De er gode til at kælve. Vores ældste køer er 20-22 år, og får pligtskyldigt en kalv hvert år.
  • Deres størrelse gør dem mindre farlige at blive tråt over tæerne af, eller blive mast mod en væg af. Det er et arbejdsmiljøproblem, som vi tager meget alvorligt.



Dexter kødets kvaliteter

At sætte tænderne i et stykke Dexter kød er en delikatesse, du ikke kan købe i et hvert supermarked.

Dexterkødet er særdeles velsmagende og klarer sig rigtig godt i smagskonkurrencer med de store kødracer.

Dexterkødet er magert, fint fibret og særdeles velsmagende. Med de små fedtfattige udskæringer er de populære i den moderne familie.

Kødet betegnes af eksperter som værende meget flot i farven og flot hvid fedtkant.
Fin i Konsistens , der mærkes fast og lækker.

Det tilberedte kød er lækkert med en god smag og fin aroma. Kødet er meget saftig og særdeles mørt.

I 2006 afholdtes en smagskonkurrence på tværs af kødkvægsracerne... Læs mere om dexter kødets fortræffeligheder under "Smagen af Nordjylland".

Salg af kød foretages oftest direkte fra avleren, der også gerne viser besætningen frem og fortæller dig om kødets baggrund.

 

 

Lidt historie

Dexter kvæget stammer oprindeligt fra det keltiske Irland. Det er en af de ældste kvægracer i verden og en af de mindste.

Historien siger, at Kerry kvæget græssede langs sydvest Irlands kystlinie. Her parrede de sig med søløver og heraf kom de første Dexter køer. Dexterens tidlige historie er en blanding af fakta og sagn. Vi ved, at de stammer fra Irland nærmere betegnet "Emerald land of Leprechauns". Dexter kvæget stammer fra den såkaldte Keltiske kvægrace som fandtes på Irland og kan spores tilbage til Stenalderen. Som Dexteren var det den sorte farve som dominerede, men allerede i 1830 finder man den Dun-farvede variant afbilledet på maleri, og beskrevet som en Dexter/Kerry ko. Professor Davis Low beskrev i 1845 Dexteren som forekommende i forskellige farver - sort, brun, sort/hvid broget og sort/brun broget. Samme artikel giver en Mr. Dexter æren for navnet til racen. Mr. Dexter var agent for Lord Howaden af Tipperary. Det siges, at han udvalgte de bedste dyr fra Hardy Mountain regionen i gennem 1750'erne og med disse grundlagde racen. Den første stambog med Dexter og Kerry kvæg blev udgivet i 1890. Dexterens popularitet voksede hurtigt og i 1882 eksporteredes 10 dyr til England. 10 år senere var de så populære at den første forening blev stiftet. De gode egenskaber som kød- og malkeko, gav den kæle navnet "fattigmands koen". Før 1900 blev de første dyr også bragt med til Nord Amerika og i perioden 1850-1900 blev der eksporteret Dexter køer til Hawaii. I 1921 blev den første stambog udgivet af "The American Kerry and Dexter Club" hvori der var 63 registrerede tyre og 260 Dexter køer. Det siges, at Dexteren ofte har været bragt med ombord på skibe, for at sikre frisk mælk og kød på lange rejser. Dens størrelse, rolige temperament og hårførhed, har gjort den til den ideelle råvare under datidens manglende teknologi. Med de mange rejser blev racen stille og roligt udbredt til det meste af verden, men med køleteknikkens ankomst blev racen skubbet til side til fordel for de store racers større produktivitet. Den nuværende bestand i Danmark kan et stykke hen af vejen spores tilbage til 60 dyr der blev importeret i 1986 fra 10 forskellige besætninger i England. Men racen har formentlig været kendt her tidligere, men som andre racer med lavt antal blev de offer for fødevaremanglen under 1. Verdenskrig samt 1920'erne og 30'erne depression. I dag er Dexteren den mindste af de europæiske racer både af størrelse og antal. I Danmark er der i 2007 ca. 1600 registrerede renracede dyr.

Kilde: www.Blenstrup.com

 

En mor ko som spejder efter sin kalv ! En mor ko som spejder efter sin kalv !
Køerne kommer i laden og bliver vinterfodret. Der er fanggitter til dem, så vi kan få fat i dem hvis det bliver nødvendigt. Traktorens frentlæsser sørger for foderet på foderbordet foran mulen. Køerne kommer i laden og bliver vinterfodret. Der er fanggitter til dem, så vi kan få fat i dem hvis det bliver nødvendigt. Traktorens frentlæsser sørger for foderet på foderbordet foran mulen.
Holsteiner køerne på sommergræs. De kommer typisk hjem til malkekøerne hos Per til september Holsteiner køerne på sommergræs. De kommer typisk hjem til malkekøerne hos Per til september
Ko og kalv på vej mod engene Ko og kalv på vej mod engene
Holsteiner kvikalvene som kommer på græs hos os om sommeren Holsteiner kvikalvene som kommer på græs hos os om sommeren
De kommende malkekøer er meget nysgerrige. De er jo blevet afvænnet fra voksen kontakt fra tidlig af, så de vil meget gerne følge med i alt hvad der rører sig. De kommende malkekøer er meget nysgerrige. De er jo blevet afvænnet fra voksen kontakt fra tidlig af, så de vil meget gerne følge med i alt hvad der rører sig.
Mark 2, hvor køerne udbindes til fra sidst i marts. Herefter går de mod de våde enge. Mark 2, hvor køerne udbindes til fra sidst i marts. Herefter går de mod de våde enge.
De våde enge i forgrunden. Længere tilbage til højre i billedet har køerne deres ko-sommerhus, hvor de kan få læ, hvis det regner og blæser. Det kan de nemlig ikke lide. De våde enge i forgrunden. Længere tilbage til højre i billedet har køerne deres ko-sommerhus, hvor de kan få læ, hvis det regner og blæser. Det kan de nemlig ikke lide.
Sådan ser en slagtefærdig tyreklav ud, Sådan ser en slagtefærdig tyreklav ud,

 

 

Dexter kvæg rundt om i verden

Den engelske Dexterforening

er den ældste i verden.

Men på alle kontinenter

findes der idag foreninger

for Dexter kvæg.

Nogen kan udvikle en

kærlighed til køer, og

skrevet en hel bog om det!

 

Dexter køer kan også

være brune eller dun-farvede.

 

 

 

Links.

1. Dansk Dexterforening

2. The Dexter Cattle Society

3. American Dexter Cattle Association

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Til forsiden
Sitemap - oversigtskort
Udskriv